5 manieren om content-armoede op YouTube tegen te gaan

YouTube is al ruim 12 jaar één van mijn favoriete sociale media. Er is niets ontspannender dan na een lange werkdag lekker te chillen met een leuke video, vooral eentje waar je niet teveel over na hoeft te denken. Maar YouTube is juist dat gegeven steeds meer gaan ‘misbruiken’ als het gaat om welke content aangeboden wordt. Juist doordat je niet zoveel nadenkt over wat je wilt zien, wordt de content die je ziet steeds smaller en generieker. En zo ontstaat het fenomeen ‘content-armoede’.

Je merkt dit al snel als je in een bepaalde tijd veel video’s van hetzelfde type bekijkt. Ik hou zelf veel van filmreviews, Formule 1, game-achtergronden en satirische nieuwsshows. En als je dan een paar video’s in die categorieën kijkt, zie je dat YouTube steeds meer video’s van die types voorschotelt. Op een gegeven moment zag mijn hele ‘Aanbevolen’-feed er zo uit:

Games, Top 10 lijstjes, filmreviews, satirisch nieuws… maar verder niets?

YouTube kijkt dus vooral naar welke content je veel kijkt en zal dan juist zoveel mogelijk andere content in dezelfde categorie aanbevelen. Maar dit gebrek aan afwisseling leidt wel tot content-armoede, waardoor alle video’s die je kijkt steeds meer hetzelfde beginnen te voelen. Als je dat gevoel krijgt, kun je de volgende dingen uitproberen:

  1. Kijk in je Abonnementen-overzicht. Daar vind je alle nieuwe video’s van de kanalen die je daadwerkelijk hebt geabonneerd. Dat is meestal een grotere variatie dan de Aanbevolen-feed op de startpagina.
  2. Kijk bij kanalen die je leuk vindt op welke kanalen zij geabonneerd zijn. Je vindt dit op hun kanaalpagina onder het tabblad Kanalen. Vaak ontdek je op die manier leuke, nieuwe kanalen waarvan je het bestaan niet wist.
  3. Zoek naar automatische “onderwerp-kanalen”. Dat zijn kanalen die door YouTube zijn aangemaakt met behulp van een algoritme, en die video’s van verschillende YouTubers in verschillende stijlen bevatten. Zo vind je snel verschillende content rondom jouw favoriete onderwerpen. Je vindt die kanalen door simpelweg de Engelse term gevolgd door “topic” in de zoekbalk te typen (b.v. photography topic of Formula 1 topic).
  4. Volg je favoriete YouTubers op andere sociale media. Zo zie je vaak content die zij promoten en die ook de moeite waard is, wat een prima manier is om jouw content-feed gevarieerder te maken.
  5. Zoek nieuwe kanalen met de YouTube Kanalenzoeker. Deze website heb ik zelf gemaakt, met het specifieke doel om makkelijk nieuwe kanalen volgens jouw criteria te ontdekken. Specificeer het genre, het land, het minimale en maximale aantal abonnees en eventuele zoekwoorden, en de Kanalenzoeker beveelt interessante kanalen aan.

Met deze tips kun jij je YouTube-feed interessant, gevarieerd en vers houden, zodat je altijd kunt blijven genieten van frisse content. Veel plezier op YouTube!

Ik heb een passie voor ICT en mensen. In mijn werk als projectleider Implementaties bij de marktleider voor e-mailbeveiliging komen beide passies goed tot hun recht.